085 – 303 86 20

Echocardiografie Academie

Welkom bij de Echocardiografie Academie! Ben je nieuw in Nederland, heb je een medische achtergrond en wil je graag in Nederland aan de slag in de zorg? Lees dan snel verder. De Echocardiografie Academie biedt jou de kans om opgeleid te worden tot junior echocardiografist.

Hoe werkt het?

De Echocardiografie Academie is een initiatief van Cardiologie Centra Nederland en Amsterdam UMC voor nieuwkomers die in hun land van herkomst in de zorg hebben gewerkt. Wij zorgen dat je onder begeleiding kennis en ervaring opdoet, zodat je de opleiding succesvol kan afronden en aan het werk kan als echocardiografist bij Cardiologie Centra Nederland en/of een van de ziekenhuizen die is aangesloten bij de Academie.

De opleiding bestaat uit theorie- en praktijkonderwijs over onder meer anatomie, fysiologie en pathologie van het hart. Deze kennis is nodig voor een goede uitvoering en beoordeling van een echocardiogram.

“Ik was zo blij toen ik als eerste kandidaat de Echocardiografie Academie mocht doorlopen. Het is hard werken, maar dat is het absoluut waard. Dankzij de Academie kan ik weer aan de slag in de zorg waar mijn hart ligt. Ik ben weer op mijn plek, in één woord: geweldig!”

Ivan Ursu | afgestudeerd aan de Echocardiografie Academie

In het kort:

  • De opleiding tot junior echocardiografist duurt 7-12 maanden, minimaal 32 uur per week.
  • De opleiding betreft een leerstage met als doel een langdurig dienstverband na het succesvol afronden van de opleiding.
  • In september 2023 is de opleiding opnieuw van start gegaan. Op dit moment is solliciteren is niet meer mogelijk. Houd onze website in de gaten voor nieuwe opleidingsplekken of meld je hiernaast aan voor het ontvangen van een bericht zodra er nieuwe vacatures zijn. 

Aanmeldingscriteria voor kandidaten:

  • Een behaald diploma tot arts in het land van herkomst. Internationale diplomawaardering samen met CV en motivatiebrief toesturen bij sollicitatie. 
  • Nederlands taalniveau van B1 of hoger.
  • Engels taalniveau van B1 of hoger.
  • Een verblijfsvergunning voor (on)bepaalde tijd en/of de Nederlandse nationaliteit.
  • Een afgerond inburgeringsprogramma.

Bedankt!

De Echocardiografie Academie is mede mogelijk gemaakt met steun van de Goldschmeding FoundationDaarnaast zijn wij ontzettend blij dat het Hart Long Centrum Leiden en coach Gert Roos aan dit initiatief bijdragen door het verzorgen van leerzame workshops voor de cursisten.

Vacatures

In september 2023 is de opleiding opnieuw van start gegaan. Op dit moment is solliciteren is niet meer mogelijk. Houd onze website in de gaten voor nieuwe opleidingsplekken of meld je hiernaast aan om bericht te ontvangen zodra er nieuwe vacatures online staan. 

Diversiteit in de zorg

Cardiologie Centra Nederland vindt diversiteit in de zorg erg belangrijk. Samen gaan we voor zorg die klopt!

Het Parool ging recent in gesprek met onze cardioloog en mede-oprichter van CCN, dr. Aernout Somsen. Ook Ivan Ursu -die de opleiding met succes afrondde- en Amir Lohrasbi -die nu trainee is aan de Echocardiografie Academie- delen hun ervaring.

In dit artikel van AD.nl een interview met onze cardioloog dr. Aernout Somsen over waarom wij diversiteit in de zorg omarmen. 

In dit artikel van NOS.nl lees je meer over het initiatief van de Echocardiografie Academie en de ervaringen van onze eerste kandidaat.

“Kandidaten die hier behoefte aan hebben krijgen extra taalles. We werken met praktijkgerichte taaloefeningen, zo leren de cursisten wat ze op de werkvloer ook echt nodig hebben en tijdens hun werk direct kunnen oefenen. De motivatie van de cursisten is enorm.”

- Lenie Massink | NL2 taaldocent

"De Academie opende een deur om in de Nederlandse gezondheidssector te werken, wat bijna onmogelijk leek met een niet-Europees medisch diploma. Iedereen is zo gastvrij, ik voel me vanaf het begin onderdeel van het team. Ik kijk uit naar mijn carrière bij CCN."

Sharana Yusuff | cursist Echocardiografie Academie

"Wat wij elke keer tegenkomen binnen de initiatieven die we vanuit het Platform Nieuwkomers & Werk ondersteunen, is het belang van wederzijds leren. De open houding waarmee CCN dit project is gestart en ook bereid is tussentijds bij te sturen, maakt dit een zeer kansrijk traject. Een traject in co-creatie met de deelnemers voor geslaagde onboarding en een duurzaam dienstverband."

- Sandrine Lafay | Platform Manager Platform Nieuwkomers & Werk

“De cursisten krijgen intervisie bijeenkomsten die ik begeleid. We delen ervaringen en kennis gericht op het verhelderen van eventuele dilemma's in de communicatie en samenwerking. Ook het thema 'professioneel gedrag' komt regelmatig aan de orde. Natuurlijk kijken we ook naar de verschillen in cultuur, en wat dat betekent op de werkvloer.”

- Gert Roos | voormalig huisarts, coach en trainer

“CCN vindt diversiteit in de zorg belangrijk en draagt daar graag aan bij. Daarnaast voelen wij ons verantwoordelijk om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden en te verbeteren. Met dit initiatief willen wij nieuwkomers een kans geven om een bestaan op te bouwen in Nederland. Wij bieden een opleiding, een fijne werkomgeving, een plek in een team van bevlogen zorgverleners en perspectief op een baan. Daarnaast weten we zeker dat de nieuwkomers met medische achtergrond met hun kennis en kunde een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse zorg. Zo kunnen we van elkaar leren."

- Dr. Aernout Somsen | Cardioloog en mede-oprichter van Cardiologie Centra Nederland

"Geachte dr. Somsen,

Ik heb het artikel in Parool gelezen. Wat een fijn, helder denkend goed initiatief. Ik voel daardoor zelfs een soort trots bij CCN in behandeling te zijn. En... bij u, als 'rude Dutchman' voel ik mij juist veilig!"

Patiënt bij Cardiologie Centra Nederland